strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Sarnina w jarzynach
Składniki:
500 g udźca
1 duża cebula
5-6 ziemniaków
5-6 pomidorów
2 strąki papryki sól
pieprz
50 g słoniny
1 łyżka soku z cytryny
1 szczypta cukru
1 szczypta cząbra
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w cienkie plastry, zbić lekko tłuczkiem, posolić, posypać cząbrem. Pokrojoną w drobną kosteczkę słoninę stopić w rondlu i obsmażyć na niej szybko, z obu stron, kotlety. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i paprykę. Skropić sokiem z cytryny, lekko podlać rosołem lub wodą i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Wówczas dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielone na ćwiartki pomidory. Lekko wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze pół godziny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton