strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Płucka z daniela po chłopsku
Składniki:
płucka
20 dag cebuli tłuszcz
2 dag mąki
2 szklanki śmietany
alka pietruszki; sól
pieprz
majeranek i zakwas z mąki żytniej do smaku
Sposób przygotowania:
Płucka umyć, sparzyć wrzącą wodą, opukać, zalać wodą, posolić i ugotować Następnie wyjąć je z naczynia, usunąć chrząstki i pokrajać w kostkę Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, rozprowadzić śmietaną szybko mieszając trzepaczką, połączyć z płucami, dusić kilka minut i doprawi Przed podaniem posypać posiekaną natkę Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton