strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Podroby
 
Potrawa: Wątróbka z daniela I
Składniki:
wątróbka
10 dag słoniny 4 dag mąki
tłuszcz
30 dag cebuli (dymki lub zalotki)
8 goździków
I/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki wytrawnego białego wina; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, obrać z błon, pokrajać w plastry, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać pieprzem i oprószyć mąką, usmażyć z obu stron Cebulę obrać, opłukać, naszpikować goździkami, usmażyć, połączyć z wątróbką, śmietaną i winem, dusić kilka minut, doprawi Podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton