strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Wątróbka z daniela II
Składniki:
wątróbka
mleko
4 dag mąki
tłuszcz
5 dag orzechów włoskich bez lepi
łyżeczka startej skórki cytrynowej
szklanka śmietany ; sól
pieprz i curry do smalcu
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, obrać z błon, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać w plastry, posypać pieprzem, curry i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, włożyć sparzone, obrane ze skórki orzechy oraz skórkę cytrynową, wlać śmietanę, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton