| Potrawa: Szaszłyki z sarny z ryżem | |
| Składniki: 600 g udźca 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki mielonego imbiru 2 marchewki 3 cebule 2 łyżki masła.
Ryż: 1 szklanka ryżu 1 cebula 3łyżki oleju 2łyżeczki curry 1 szklanka rosołu.
| Sposób przygotowania: Odżyłowane i umyte mięso pokroić w dużą kostkę, posypać solą, imbirem, zalać winem i sokiem z cytryny oraz sosem sojowym, wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Ryż umyć, osączyć na sicie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju na złoty kolor, dodać curry, wymieszać, wsypać ryż, zalać rosołem, gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Cebule i marchew obrać, umyć, zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 5 minut. Osączyć na sicie, pokroić w grube plastry. Mięso, cebule i marchewkę nadziewać na przemian na 4 szpikulce. Upiec na rożnie, polewając stopionym masłem i sosem, w którym się mięso marynowało.
Ryż wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć szaszłykami polanymi sosem spod pieczeni. Podawać z zieloną sałatą. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|