strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Warchlak pieczony po królewsku
Składniki:
warchlak
40 dag kaszy krakowskiej

5 dag masła
3 szklanki wody
15 dag cebuli
tłuszcz
S dag rodzynków
4 żółtka
1/4 szklanki keczupu; sól
pieprz i miód naturalny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego warchlaka umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Kaszę zatrzeć białkiem, wysuszyć w piekarniku często mieszając, aby się nie przypalił Do wrzącej wody dodać masło, wsypać kaszę, zamieszać, przykryć i zagotować Następnie naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować 30-40 min Wyparowaną wodę w naczyniu uzupełni Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z kaszą i opłukanymi rodzynkami i doprawi Masą napełnić wnętrze warchlaka, zaszyć, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Żółtka połączyć z keczupem, doprawić i polewać warchlaka pod koniec pieczeni Podawać z ziemniakami z wody i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton