strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Filety z sarny na grzankach
Składniki:
1 kg combra
sól
pieprz
50 g słoniny
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
pół bułki paryskiej na grzanki
100 g pasztetu
500 g zielonego grochu. Marynata: pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
pół łyżeczki tymianku
sok i otarta skórka z cytryny
po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
1 goździk
1 listek laurowy
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Umyte mięso zalać przestudzoną marynatą i przetrzymać w chłodnym miejscu 2-3 dni. Po wyjęciu z marynaty pokroić na równe zrazy, lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, posmarować oliwą. Słoninę pokroić na tyle plastrów, ile jest filetów, lekko przesmażyć na patelni. Wyjąć plastry słoniny, przełożyć do rondelka, trzymać w cieple. Do wytopionego ze słoniny tłuszczu dodać masło i smażyć filety z obu stron. Po usmażeniu przełożyć do słoniny, skropić lekko marynatą, trzymać na małym ogniu. Na pozostałym tłuszczu upiec grzanki. Ugotowany groch przetrzeć, uformować mały, zgrabny kopczyk ułożyć na półmisku. Grzanki posmarować pasztetem, na każdej ułożyć filet, przykryć plasterkiem słoniny. Podawać polane stopionym masłem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton