strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z dzika
Składniki:
60 dag szynki lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
4 dag koncentratu pomidorowego
Il2 szklanki
śmietany; sól
pieprz
jałowiec
liść laurowy
ziele angielskie
gulka muszkatołowa
czosnek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę wymieszaną z pozostałą mąk Miękkie mięso pokrajać na porcje w poprzek włókien, polać przetartym, doprawionym sosem i chwilę jeszcze poddusi Podawać z ziemniakami, szpinakiem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton