strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z dzika „Tex"
Składniki:
80 dag mostku bez kości
5 dag bułki
2 owoce ostrej papryki konserwowej
jajko
S dag mąki
tłuszcz
25 dag cebuli (dymki lub szalotki)
śmietana
natka pietrusz-ki i selera
szczypiorek; sól
pieprz
papryka mielona
tymianek
czosnek i curry do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i wyrównać boki: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, zemleć razem z okrawkami i papryką, wymieszać z jajkiem i doprawi Mięso, po nałożeniu farszu, zwinąć w rulon, obwiązać nitką, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić śmietaną i dusić na małym ogniu pod przykrycie Cebulę obrać, opłukać, usmażyć, po czym dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z posiekaną zieleniną, doprawić do smak Miękkie mięso, po usunięciu nitki, pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton