strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Kotlet z dzika a la Kierbedź
Składniki:
5O-60 ag schabu
2 dag mąki
2 jajka
natka pietruszki; sól
pieprz
majeranek i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, odciąć kości - pozostawiając tylko małe odcinki kości żebrowych, ściąć nadmiar tłuszczu i pokrajać na kotlet Następnie lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować teką 'potem nożem owalne kotlet Po posypaniu przyprawami i oproszeniu mąką usmażyć z obu stron Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć z jajkami i posiekaną natką, doprawić, zalać kotlety i zapiec Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z ziemniakami i surówkami Kotlet z dzika
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton