strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zraziki z sarny z sosem jałowcowym
Składniki:
500 g udźca
150 g słoniny
1 bułka namoczona w mleku
sól
pieprz
2łyżki smalcu
tarta bułka do panierowania
1 jajko. Marynata: 1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 szklanka octu winnego
sok z cytryny
szczypta cukru
po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
8-10 ziarenek jałowca. Sos: 100 g okrawków z sarniego mięsa
50 g wędzonego boczku
1 cebula
jarzyny z marynaty
1 łyżka mielonego jałowca
1 pomidor
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
pół szklanki rosołu
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Umytą sarninę zamarynować na 2-3 dni. Po wyjęciu z marynaty przepuścić przez maszynkę razem ze słoniną i odciśniętą z mleka bułką. Dodać jajko, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Uformować małe zraziki, panierować je w bułce, usmażyć na smalcu, przełożyć do rondla, trzymać w cieple. Przygotować sos: pokrojony w kosteczkę boczek stopić w rondlu, dodać łyżkę masła, drobno pokrojone okrawki mięsa i cebulę, jarzyny z marynaty i pomidor. Chwilę smażyć mieszając, podlać rosołem i dusić pod przykryciem, skrapiając przecedzoną marynatą. Dodać zmielony jałowiec, sól i pieprz, gotować ok. 40 minut. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito, wlać do zrazów i chwilę dusić na małym ogniu.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton