strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
 
Potrawa: Szaszłyk z dzika I
Składniki:
50 dag szynki bez kości
marynata do mięsa
20 dag słoniny
20 dag cebuli (malej)
2 dag mąki
tłuszcz
Il4 szklanki keczupu
1/4 szklanki dżinu; sól
pieprz i miód naturalny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięsu umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać w niewielką kostkę i lek-ko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą Słoninę pokrajać w cienkie plasterki wielkości rozbitych kawałków mięs Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry Na szpadki nadziewać na przemian cebulę ze słoniną i mięsem, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, wlać keczup i dżin, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ogórkami kwaszonymi na postumencie z ryżu wymieszanego z koncentratem pomidorowy m.
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton