strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
 
Potrawa: Szaszłyk z dzika II
Składniki:
60 dag szynki bez kości
15 dag cebuli
szklanka octu winnego
2 owoce ostrej papryki konserwowej
20 dag boczku wędzonego
2 dag mąki tłuszcz
1 /2 szklanki śmietanki
4 łyżki whisky; sól
pieprz i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w niewielką kostkę, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i obłożyć obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, zalać octem połączonym ze zmieloną papryką i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć i nadziewać na szpadki razem z cienkimi plastrami boczku wielkości kawałków mięs Posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, wlać śmietanę i whisky, dusić kilka minut i doprawi Podawać z surówkami na postumencie z ryżu z rodzynkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton