strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Sznycle z dzika a la Lubomirski
Składniki:
50 dag mięsa (okrawki)
5 dag bułki
5 dag chrzanu tartego
2 dag kaparów
jajko
2 dag mąki
tłuszcz
szklanka śmietany
szklanka białego wytrawnego mina
10 dag sera żółtego; sól
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, wymieszać z chrzanem, opłukanymi kaparami i jajkiem i doprawi Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, zrumienić ze wszystkich stron, zalać śmietanką i winem, dusić kilka minut, doprawić, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton