strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zrazy z dzika po chłopsku
Składniki:
40 dag polędwicy lub schabu bez kości
10 dag boczku wędzonego
4 dag mąki
tłuszcz
2 dag suszonych grzybów
50 dag kapusty kiszonej
8 dag cebuli;
sól
pieprz
kminek
tymianek i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie w plastry, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem okrągłe zrazy (dwa na porcję Zrazy naszpikować cienkimi paskami boczku, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić z obu stron Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać w kostkę Kapustę pokrajać, zalać wywarem z grzybów i mięsa, ugotować Cebulę drobno pokrajać, usmażyć, dodać pozostałą mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, grzybami i przyprawami, zagotować, doprawić, przełożyć zrazy i, dusić jeszcze kilka min Podawać z ziemniakami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton