strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zrazy z dzika po myśliwsku
Składniki:
40 dag polędwicy lub
schabu bez 'kości
10 dag słoniny
2 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
50 dag świeżych grzybów
I dag ziemniaków
I/2 szklanki śmietany
jajko
2 dag mąki (do placków)
15 dag sera żółtego; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć; wyżyłować, pokrajać ukośnie w plastry, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem okrągłe zrazy (dwa na porcję Zrazy naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmaży Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do cebuli, dusić do miękkości i doprawi Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, odcisnąć sok, połączyć ze śmietaną, jajkiem i mąką, doprawić i usmażyć okrągłe placuszek Po usmażeniu kłaść placki na blachę, przekładając zrazami i grzybami Całość posypać startym serem i zapiec Podawać z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton