strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Golonka z dzika a la Wieniawski
Składniki:
1 kg golonki
wywar z w_ warzyw
2 dag mąki
2 jajka
10 dag migdałów
tłuszcz; sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć pokrajać na porcje, zalać wywarem i ugotować na małym ogni Po ugotowaniu usunąć z mięsa kości, posypać przyprawami i oprószyć mąką Panierować w rozmąconych jajkach oraz sparzonych, obranych ze skórki i star-tych migdałach, usmażyć obu stron Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton