strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
 
Potrawa: Ogórki nadziewane mięsem z dzika
Składniki:
4 ogórki (średniej wielkości)
15 dag cebuli
tłuszcz
20 dag mięsa bez kości
10 dag groszku konserwowego
2 żółtka
szklanka śmietanki
Il2 szklanki białego wytrawnego wina; sól
pieprz
curry i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, obrać, przekrajać wzdłuż na połówki, usunąć pestki i posypać przyprawami Cebulę drobno pokrajać, następnie usmażyć, połączyć ze zmielonym mięsem, groszkiem i żółtkami i doprawi Farszem napełnić ogórki, po czym ułożyć j ciasno w naczyniu, polać tłuszczem i śmietaną oraz winem, dusić na małym ogniu pod przykryciem, a na koniec doprawi Podawać z ziemniakami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton