strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Wątróbka z dzika a la Baden Baden
Składniki:
40 dag wątróbki
białe wytrawne wino
1O dag słoniny
10 dag szynki wędzonej
2 dag mąki
tłuszcz
l0 dag porzeczek czerwonych
I/2 szklanki śmietanki; sól
pieprz i miód naturalny do smaku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę opłukać, obrać z błon, zalać wicem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie po wyjęciu i osuszeniu pokrajać ukośnie w plastry, naszpikować cienkimi paskami słoniny i szynki, posypać pieprzem i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, dodać oczyszczone i opłukane porzeczki oraz świnia Wątróbkę dusić kilka minut, po czym wyjąć z naczynia i posypać solą oraz polać przetartym i doprawionym sosem Podawać z ryżem i sałatą zieloną ą
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton