strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Wątróbka z dzika
Składniki:
40 dag wątróbki
mleko
IS dag boczku wędzonego
2 dag mąki
tłuszcz
40 dag małych pieczarek
1/2 szklanki białego wytrawnego wina; sól
pieprz i tymianek do smaku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę opłukać, obrać z błon, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie wyjąć ją z naczynia i osuszyć, pokrajać ukośnie w pilastry, Naszpikować cienkimi paskami boczku, posypać pieprzem i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Pieczarki oczyścić, opłukać, włożyć do wątróbki, dolać wino, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton