strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zupa z jelenia
Składniki:
1
5 I wywaru z warzyw
40 dag mięsa bez kości (okrawki)
2 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
20 dag ziemniaków
8 dag łazanek
1l2 szklanki śmietany; sól
pieprz
papryka mielona i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno pokrajaną cebulą, zalać wywarem i ugotować Ziemniaki pokrajać w kostkę i włożyć do mięsa pod koniec gotowani Następnie połączyć z łazankami i śmietaną, chwilę pogotować i doprawi
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton