strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Jeleń po Gdańsku
Składniki:
50 dag ń mięsa bez kości (okrawki)
2 dag mąki
tłuszcz
3/4 szklanki śmietany
1/4 szklanki rumu
2 dag kaparów
2 żółtka; sól
i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, połączyć ze śmietaną, rumem i opłukanymi kaparami, dusić kilka min Następnie wymieszać z żółtkami, doprawić i zapiec Podawać z ryżem i surówkami .
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton