strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Jeleń po wielkopolsku
Składniki:
50 dag mięsa bez kości (okrawki)
10 dag boczku wędzonego
2 dag mąki
tłuszcz
szklanka śmietany
4 białka
10 dag sera żółtego; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso i boczek umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmażyć, zalać śmietaną, dusić kilka minut i doprawi Następnie połączyć z ubitą pianą z białek, oprószyć startym serem i zapiec Podawać z krokietami ziemniaczanymi i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton