strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Jeleń „Waldorf”
Składniki:
50 dag mięsa bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
białe wytrawne wino
śmietanka; sól : IS dag orzechów włoskich bez łupin
20 dag masła lub margaryny
G żółtek
2 łyżki miodu naturalnego
25 dag mąki
5 dag kakao
10 dag wiórkowi kokosowych; sól
pieprz i curry do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i śmietanką, dusić do miękkości na małym ogniu pod przykrycie Uduszone mięso wystudzić, ze-mleć i doprawi Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zemleć Masło' utrzeć z miodem dodając kolejno żółtka, połączyć z orzechami, przesianą mąką i kakao, posolić, zagnieść ciasto; pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min Następnie ciasto rozwałkować, ułożyć w tortownicy, upiec w gorącym piekarniku Po upieczeniu obłożyć przegotowanym mięsem, oprószyć wiórkami kokosowymi i zapiec Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z czerwonym wytrawnym winem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton