strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z jelenia „Aragon”
Składniki:
60 dag udźca lub łopatki bez kości
mąka
tłuszcz
IO dag zczatriu
I/2 marynaty do mięsa
S dag słoniny
4 dag szklanki białego wytrawnego wina
25 dag szparagów
25 dag kalafiora
1l2 szklanki śmietany
natka pietruszki; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie wydąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać opłukany szczaw i win Szparagi i kalafior zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru i ugotować osobno Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos przetrzeć, wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, chwilę pogotować i doprawi Mięso ułożyć w naczyniu, obłożyć warzywami, poleć sosem i zapiec Przed podaniem posypać posiekaną natką Podawać z ryżem i sałatką zieloną y f:
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton