strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zrazy z sarny zawijane I
Składniki:
500 g udźca
1 mała cebula
50 g suszonych grzybów
50 g szynki
sól
pieprz
1 łyżka śmietanki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
1 kieliszek czerwonego wina
2łyżki masła
1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Przygotować nadzienie: Namoczone na noc grzyby zagotować w niewielkiej ilości wody, potem pokroić w paseczki. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, wymieszać z grzybami, drobno pokrojoną szynką, zieloną pietruszką, łyżką śmietanki, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, chwilę razem poddusić, przestudzić. Osuszone mięso pokroić w plastry, zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, posmarować farszem, zawinąć, obwiązać nitką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać wywarem z grzybów, dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, zagęścić sos.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton