strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z jelenia po alzacku II
Składniki:
60 dag udźca lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
8 dag słoniny
2 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
4 dag koncentratu pomidorowego
4 dag musztardy
S dag przecieru z moreli suszonych; sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
jałowiec i ziele angielskie do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć i naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, przecier i przypraw Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i surówkami 50
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton