strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeni z jelenia po staromiejsku
Składniki:
60 dag udźca lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
8 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
IS dag pieczarek
10 dag boczników
2 dag rodzynków
2 dag koncentratu pomidorowego
l/2 szklanki czerwonego wytrawne-go wina
I/2 szklanki śmietany; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Z umytego mięsa zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć i naszpikować cienkimi paskami słonin Mięso oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno po-krajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Grzyby umyć, pokrajać w paseczki, usmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z opłukanymi rodzynkami, koncentratem pomidorowym, winem i śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, doprawi Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać sosem i chwilę jeszcze poddusi Podawać z kluskami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton