strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Comber z jelenia po prowansalsku
Składniki:
comber bez kości
marynata do mięsa
8 dag boczku wędzonego
4 dag mąki
tłuszcz
2 suszone grzyby
czerwone wytrawne wino
4 dag koncentratu pomidorowego
-" sól
pieprz
tymianek
starta skórka cytrynowa i pomarańczowa do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować ,'; cienkimi paskami boczku, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać umyte, namoczone i pokrajane w paseczki grzyby, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie. Pod koniec duszenia włożyć koncentrat pomidorowy, pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody oraz przypraw Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien i polać doprawionym sosem Podawać z ryżem i surówkami ., -i -
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton