strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Stek z jelenia po lyousku
Składniki:
50 dag udźca bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
puszka mnóż
//2 szklanki koniaku; sól
pieprz
gulka muszkatołowa i sok z cytryny do
smaku
Sposób przygotowania:
Steki przygotować wg przepisu Stek z jelenia po angielsku (st 55), posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, dodać odcedzone z zalewy małże, wlać koniak i dusić kilka minut, doprawi Podawać z ryżem surówkami:
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton