strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Stek z jelenia polsku
Składniki:
50 dag udźca bez kości
2 dag maki
tłuszcz
15 dag mózgu z jelenia
10 dag cebuli
2 żółtka
4 dag wiórków kokosowych; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Steki przygotować wg przepisu Stek z jelenia po angielsku st 55), posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmażyć, Mózg obrać z błon, opłukać i posieka Cebulę drobno pokrajać, usmażyć, dodać mózg i smażyć kilka minut, ciągle mieszają Pod koniec smażenia włożyć żółtka, doprawić, obłożyć steki i oprószyć wiórkami kokosowym Podawać z ziemniakami drążonymi i pomidorami nadziewanymi groszkiem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton