strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Filet z jelenia „Hollywoodzkie"
Składniki:
50 dag combra lub udźca bez kości
2 dag mąki
20 dag jabłek
l/2 szklanki śmietany
żółtko
4 dag wiórków kokosowych
sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę i wyżyłować Następnie pokrajać ukośnie na porcje (po dwa kawałki) i, po rozklepania tłuczkiem zwilżonym wodą, formować filety w kształcie liści Filety posypać przyprawami i oprószyć mąk Zrumienić z obu stron Jabłka obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki, połączyć ze śmietaną i żółtkami , doprawić, obłożyć filety, oprószyć wiórkami kokosowymi i zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton