strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Filety z jelenia po kardynalsku
Składniki:
50 dag udźca bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
15 dag pieczarek
15 dag szyjek rakowych
I/2 szklanki koniaku; sól i pieprz do
smaku
Sposób przygotowania:
Filety przygotować wg przepisu Filety z jelenia a la Henryk IV (st 57), posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z szyjkami rakowymi i koniakiem, doprawić, polać filety i dusić kilka minu Podawać z ryżem i bakłażanami Y
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton