strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zrazy zawijane z jelenia po parysku
Składniki:
50 dag combra lub udźca bez kości
15 dag pieczarek
tłuszcz
10 dag pasztetu z wątróbek gęsich (może być inny)
natka pietruszki
2 dag mąki
8 dag cebuli
białe wytrawne wino
I/2 szklanki śmietany; sól
pieprz
tymianek i keczup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać w cienkie szerokie plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i posypać przyprawami Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wymieszać z pasztetem' i po-siekaną natką, doprawić i rozłożyć na mięksi Mięsu zawinąć w ruloniki, obwiązać nitką łub spiąć szpadkami, oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno pokrajaną cebulą, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia 'wlać śmietanę połączoną z pozostałą mąką i doprawi
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton