strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zrazy mielone z jelenia
Składniki:
30 dag okrawków mięsa
10 dag boczku surowego
5 dag bułki; 5 dag sera żółtego
2 dag koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
jajko
bułka tarta
tłuszcz; sól
i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułek Następ-nie wymieszać ze startym serem, koncentratem pomidorowym, posiekaną natką i jajkiem, doprawi Potem formować okrągłe zrazy (dwa na porcje), obtaczać w bułce tartej i usmaży Podawać z ziemniakami, cukinią, kalafiorem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton