strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Filety z jelenia po wrocławsku
Składniki:
50 dag combra lub udźca bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
1l2 szklanki śmietanki
po 1 łyżeczce startej skórki cytrynowej i pomarańczowej
4 dag czekolady; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Filety przygotować wg przepisu Filety z jelenia „Hollywoodzkie" , posypać przyprawami oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Następnie wlać śmietanę, dodać skórki, chwilę poddusić, doprawić, oprószyć startą czekoladą i zapiec Podawać na grzankach z bułek, pszennej, z kalafiorem i kompotem z brzoskwiń
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton