strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zrazy z jelenia po białowiesku
Składniki:
50 dag combra lub udźca bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
5 dag orzechów włoskich bez łupin
3/4 szklanki śmietany
4 dag koncentratu pomidorowego
4 dag przecieru z suszonych śliwek; sól
pieprz
rozmaryn i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać w cienkie szerokie plastry (dwa na porcje) ukosem, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i no-żem okrągłe zrazy grubości I cm, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Orzech sparzyć, obrać ze skórki, posiekać, połączyć ze śmietaną, koncentratem pomidorowym, przecierem i przyprawami, zalać zrazy, dusić kilka minut i doprawi Podawać ziemniakami i mizerii
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton