strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zrazy z jelenia po węgiersku
Składniki:
50 dag combra lub udźca bez kości
8 dag polędwicy w
2 dag mąki
tłuszcz
1/2
szklanki śmietany
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
10 dag zmielonej papryki konserwowej; sól
pieprz
kminek
tymianek
estragon i przyprawę do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Zrazy przygotować jak w poprzednim przepisie, naszpikować cienkimi paskami polędwicy, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmaży Następnie dodać śmietanę, wino, paprykę i przyprawy, chwilę poddusić i doprawi Podawać z ryżem lub ziemniakami i z sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton