strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zrazy zawijane z jelenia po hetmausku
Składniki:
50 dag combra lub udźca bez kości
5 dag suszonych śliwek
5 dag sera żółtego
4 dag szynki wędzonej
2 dag mąki
tłuszcz
1/2 szklanki śmietany
4 dag chrzanu tartego
3-4 dag tartego chleba razowego; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać w cienkie szerokie plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i posypać przyprawami Śliwki umyć, namoczyć, wypestkować, pokrajać w paseczki razem z serem i szynk Potem rozłożyć na mięsie, zawinąć w rudniki, obwiązać nitką lub spiąć szpad-kami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę, dodać chrzan i chleb, doprawi Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą, z kalafiorem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton