strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zrazy mielone z jelenia
Składniki:
30 dag okrawków mięsa
IO dag boczku surowego
5 dag bułki
5 dag sera żółtego
2 dag koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
jajko
bułka tarta
tłuszcz; sól
i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułek Następ-nie wymieszać ze startym serem, koncentratem pomidorowym, posiekaną natką i jajkiem, doprawi Potem formować okrągłe zrazy (dwa na porcje), obtaczać w bułce tartej i usmaży Podawać z ziemniakami, cukinią, kalafiorem i surówkami 59
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton