strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Gulasz z serc jelenia
Składniki:
50 dag serc
po 8 dag selera; pietruszki i marchwi
10 dag cebuli
tłuszcz 2 dag mąki
I/2 szklanki czerwone
wytrawnego wina
4 dag koncentratu pomidorowe-go
2 dag musztardy; sol
pieprz
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Serca przekrajać na pół, umyć usuwając krew, zalać wodą, zagotować i odlać wodę Ponownie serca opłukać, zalać wodą i , ugotować na małym ogniu Warzywa umyć, obrać, opłukać i dodać do serc w połowie gotowania, posolić Miękkie serca wyjąć z naczynia i pokrajać w dość dużą kostek Cebulę drobno pokrajać, usmażyć, wsypać mąkę, zasmażyć lekko rumieniąc rozprowadzić zimnym wywarem pozostałym z gotowania serc (szklanka) i winem, szybko mieszając trzepaczką Włożyć serca, koncentrat pomidorowy, musztardę i przyprawy, dusić kilka minut, doprawi Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton