strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Serca z jelenia po-wiedeńsku
Składniki:
50 dag serc
szklanka czerwonego wytrawnego wina
5 dag keczupu
2 dag musztardy
3--4-dag mąki
2-3 jajka
bułka tarta
tłuszcz; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Serca przekrajać na pół, usunąć krew, umyć, zalać winem wymieszanym z keczupem i musztardą, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie serc wyjąć z naczynia, opłukać, pokrajać w cienkie szerokie plastry, posypać przyprawami i oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, zrumienić z obu stron Potem dosmażyć na małym ogni Podawać z ziemniakami, brokułami, mizerią lub z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton