strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Wątróbka z jelenia
Składniki:
50 dag wątróbki
mleko
15 dag słoniny
2 dag mąki
tłuszcz
15 dag sera żółtego; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę opłukać, zdjąć błonę, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać pieprzem i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, posypać startym serem i zapiec Przed podaniem pokrajać na porcje i posieli Podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton