strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
 
Potrawa: Pasztet z jelenia
Składniki:
1 kg mięsa bez kości; 20 dag boczku surowego
tłuszcz
15 dag cebuli
10 dag bułki
10 dag wątróbki z jelenia lub drobiu
20 dag pieczarek
3/4 szklanki śmietany
2 jajka
2 dag koncentratu pomidorowego; sól
pieprz
przyprawa myśliwska i przyprawa do zup do smaku '
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać na kawałki, podsmażyć razem z rozdrobnioną cebulą, skropić wodą i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać pokrajaną bułkę i wątróbkę oraz oczyszczone i opłukane pieczarki, a także przypraw Po wystudzeniu zemleć 2-3 razy używając sita pasztetowego, wymieszać ze śmietaną, jajkami i koncentratem pomidorowym, doprawi Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć natłuszczonym pergaminem, nałożyć przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię, przykryć natłuszczonym pergaminem, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą, potem do pieca i kupie Pod koniec pieczenia zdjąć pergamin, aby zrumienić pasztet
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton