strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gulasz z jelenia
Składniki:
50 dag łopatki bez kości
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
20 dag pieczarek
10 dag zmielonej papryki ko serowej; sól
pieprz i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno pokrajaną cebulą, skopić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia z papryką oraz pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody i doprawi Podawać z kluskami lub kapą i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton