strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Podroby
 
Potrawa: Gulasz z serc jelenia
Składniki:
50 dag serc
po 8 dag selera; pietruszki i marchwi
10 dag cebuli
tłuszcz
2 dag mąki
1l2 szklanki czerwone wytrawnego wina
4 dag koncentratu pomidorowego
2 dag musztardy; sol
pieprz
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Serca przekrajać na pół, umyć usuwając krew, zalać wodą, zagotować i odlać wodę Ponownie serca opłukać, zalać wodą i , ugotować na małym ogni Warzywa umyć, obrać, i dodać do serc w połowie gotowania, posoli Miękkie serca wyjąć z naczynia i pokrajać w dość dużą kostkę Cebulę drobno pokrajać, usmażyć, wsypać mąkę, zasmażyć lekko rumieniąc rozprowadzić zimnym wywarem pozostałym z gotowania serc (szklanka) i winem, szybko mieszając trzepaczek Włożyć serca, koncentrat pomidorowy, musztardę i przyprawy, dusić kilka minut, doprawi Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton