strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Sałatki i surówki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Sałatka z jelenia
Składniki:
20 dag ugotowanego mięsa
10 dag ugotowanego kalafiora
2 jajka na twardo
10 dag groszku konserwowego
1/2 szklanki majonezu
I/4 szklanki śmietany
1/4 szklanki białego wytrawnego wina; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso pokrajać w kostkę, połączyć z rozdrobnionym kalafiorem, jajkami po-krajanymi w cząstki, groszkiem, majonezem, śmietaną i winem, doprawi Następnie przełożyć do salaterki i udekorować
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton