strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Zupy
 
Potrawa: Zupa z królika II
Składniki:
I
5 ! wywaru z warzyw
40 dag mięsa bez kości (okrawki)
2 dag mąki
tłuszcz
8 dag cebuli
I/2 szklanki śmietany
1-2 żółtka
5 dag chrzanu tartego; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić razem z drobno pokrajaną cebulą, zalać wywarem i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec gotowania wlać śmietan Żółtka rozetrzeć z chrzanem, połączyć z zupą i doprawi Podawać z kluskami kładzionym
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton