strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Królik a la ochmistrz dworu
Składniki:
comber i uda
czerwone wytrawne wino
2 dog mąki
tłuszcz
5 dog chrzanu tartego
10 dog żurawiny do mięsa
2 dog rodzynków; sól
pieprz i sok z cytryny i ' pomarańczowy do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać winem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić n Bilnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać chrzan, żurawiny; opłukane rodzynki oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody, doprawi Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać sosem i ponownie zagrzać Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton