| Potrawa: Królik po adwokacku | |
| Składniki: comber i uda 2 dog mąki tłuszcz 25 dog pieczarek 10 dog szynki wędzonej 2-3 łyżki koniaku natka pietruszki 15 dog sera żółtego; sól pieprz i przyprawa myśliwska do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z pokrajaną w paseczki szynk Miękkie mięso pokrajać na porcję Sos połączyć z koniakiem, posiekaną natką, oraz pozostałą mąkę wymieszać arią z małą ilością wody, zagotować i doprawi Mięso polać sosem, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami, groszkiem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|